Атанасова оставя обещание за догодина

Здравният министър ще търси възможности добрите лекари да бъдат адекватно възнаграждавани.

30.12.2012 | 09:48
Атанасова оставя обещание за догодина
Атанасова оставя обещание за догодина

Тази година не успях да реша само проблема с избора на екип в лечебните заведения, заяви днес в интервю за БТА министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Tя отчете, че е подобрена на работата на спешната медицинска помощ; създадени са възможности за стимулиране на кариерното развитие; подобрена е дейността на Фонда за лечение на деца, влязла е пълната забрана за пушене. "Всичко това, поех като ангажимент пред парламента и изпълних, трудно може да бъде оспорено".

Догодина ще търсим механизъм добрите лекари да бъдат адекватно възнаграждавани. По този начин няма да се налага да искат пари на ръка и да сме свидетели на грозни сцени лекар да бъде с белезници заради взети 50 лева. "Моята идея беше изборът на екип да се прави чрез доброволните фондове или чрез допълнителна здравна застраховка. Оставям си малко несвършена работа за 2013", казва Атанасова.

Неподписването на Националния рамков договор за догодина е решение на Българския лекарски съюз, не можем да го оспорим. След като съборът на лекарите не е дал мандат на управителния им орган да подписва рамковия договор, трябва да намерим друг механизъм  - чрез промяна в Закона за здравното осигуряване, каза министър Атанасова. "Парламентът и здравната каса задължително трябва да гарантират, че на 1 януари нито един пациент няма да остане без достъп до медицинска помощ. След Нова година промяната ще бъде разгледана и на второ четене".

Планираните четири нови клинични пътеки, по думите на Атанасова, не можело да бъдат договорени, защото нямало нов рамково договор. За тях е имало предвидени средства без това да натовари в повече бюджета на НЗОК, защото засягали малко хора.