България-пример за подражание, според Стив Ханке

Банковите регулации и валутният борд предпазват страната от финансови сътресения, коментира икономистът.

28.12.2012 | 10:57
България-пример за подражание, според Стив Ханке

България е сред страните, които могат да послужат като пример за строга фискална дисциплина. Това заяви икономистът Стив Ханке пред британското радио BBC. По думите на Ханке валутният борд и банковите регулации, въведени през 1997 година, са осигурили на страната ни здрава защита от глобалните финансови сътресения.

Икономистът припомня, че в края на 1996 година инфлацията в България достигаше до 40% на месечна база.

„Тази криза буквално помете банковата система на страната и се наложи да бъде въведен валутен борд“, коментира Ханке, който по това време е съветник на президента Петър Стоянов. – „Заедно с това бяха въведени и абсолютно стриктни банкови ограничения, които имат контрациклиен характер“.

Идеята е, че в добрите години се заделят значителни средства като резерв, обяснява Ханке. Всъщност по време на последния икономически бум банките заделяха по 12% от капитала си като резерви, като сега това ниво е 7%.

“Само погледнете цифрите - в момента капиталовата адекватност на българските банки е на ниво от 16.7 на сто. За сравнение критериите на Базел III предвиждат ниво от 7% и дори да добавите 2% отгоре, България отново е много над тези стойности,”подчертава икономистът.

В България се заделят провизии срещу лоши кредити по изключително стриктни критерии, банките са задължени да правят това почти автоматично. Системата е стабилна като скала, обобщава Ханке.