fallback

Икономист очаква нови дебати за шистовия газ

След изграждане на газовите връзки може да има реална конкуренция на пазара.

28.12.2012 | 10:52

Темата за добива на шистов газ не е приключена, тъй като този източник на гориво за в бъдеще ще бъде обект на разговори, коментира днес за "Фокус" икономистът Руслан Стефанов. По думите му би било късогледо да се затвори окончателно страницата по темата  - още повече, че не се знае какви са залежите, а българското общество е малко запознато с ползите и рисковете. Преди два месеца временна комисия в парламента също сметна, че ще е необходимо още половин година, за да излезе с окончателно становище дали е вредна технологията "фракинг".

На този етап не може да се говори, че в България има реална конкуренция на газовия пазар, въпреки че през годината бяха направени сериозни законодателни стъпки в тази посока, отбелязва Стефанов. "Докато няма изградени междусистемни връзки със съседните страни и реално гарантирано доставени количества, поне за една трета от пазара в страната, не можем да говорим за реална енергийна диверсификация“.

Според плановете на строителя "Булгартрансгаз", газовата връзка с Румъния ще бъде пусната през май 2013, с Турция  - 2014, със Сърбия – година по-късно. През пролетта започва изграждането и на тръбата към Гърция.

fallback
fallback