fallback

10 млн. лева дължат топлоцентрали за въглища

Нов колективен трудов договор е подписан в "Мини Марица изток".

27.12.2012 | 09:50

Близо десетократно е намалял дългът на топлоцентралите към комплекса "Марица Изток". През пролетта дружествата дължаха за въглища 100 милиона лева, докато в момента са около 10 млн., коментира за Bulgaria On Air изпълнителният директор на комплекса Теодор Дребов. Очакванията му са до няколко месеца и това задължение да бъде изчистено. 

В момента се подготвят нови канавки и по-устойчиви пътища до откритите рудници, за да не спира производството заради лошото време, както стана в началото на 2012, съобщи Дребов. Мината приключва годината с добиви в размер на 29 млн. тона при 50 млн. година същия период на 2011.

Няма социално напрежение, на работниците са изплатени всички заплати, наскоро беше сключен и нов двугодишен колективен трудов договор, съобщи  председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите в КНСБ Валентин Вълчев. Единственият проблем за момента бил, че все още липсвали части за машини. От ръководството обаче обещали, че и този проблем ще отпадне догодина, защото предвидили ремонтна програма за над 60 млн. лева.

Държавата, в лицето енергийното министерство, трябва да гледа с по-добро око на мините и да оставя повече дивиденти в тази „златна кокошка“. Предприятието ще върви още по-добре, ако печалбата не се прехвърля към финансовото министерство за покриване на дупки в бюджета, коментира Валентин Вълчев.

Наскоро и от Българския лекарски съюз обвиниха вицепремиера, че използва парите на здравната каса. Според лекарите около 2 млрд. лева от здравни вноски са изчезнали през последните две години. На последното заседание на съюза, проведено в средата на месеца, беше изготвена и специална декларация до премиера с искане за оставка на Дянков.

fallback
fallback