fallback

МВФ поиска частично опрощаване на дълга на Кипър

Очаква се икономиката на страната да регистрира спад от 3.5% през 2013.

20.12.2012 | 11:33

Международният валутен фонд поиска частично опрощаване на дълга на Кипър, предадоха световните агенции. Фондът смята, че ако това не се случи, страната няма да е в състояние да изплати лихвите по дълга си, дори и след прилагане на изискваните реформи.

Някои държави - членки на Европейския съюз, и Еврогрупата споделят това мнение, но други се противопоставят на мярката. Според тях това ще означава криза на доверието за пазарите в еврозоната.

МВФ постави това изискване като условие за участието си в план за помощ на Кипър. Германският канцлер Ангела Меркел се обяви против такова опрощаване на дълга. Междувременно парламентът на Кипър одобри късно снощи с голямо мнозинство бюджета на страната за 2013. Следващата година са предвидени значителни съкращения на държавните разходи и увеличаване на някои данъци, съобщи "Асошиейтед прес". Тези мерки бяха договорени с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд като условие за отпускане на финансова помощ.

Според бюджетната рамка икономиката на Кипър се очаква догодина да регистрира спад от 3.5%, а безработицата да достигне 13.5%. Бюджетните разходи ще бъдат намалени със 7.25 на сто. До края на 2016 г. се предвижда бюджетният излишък да се увеличи до 4% от БВП, който през тази година се оценява на 17.5 милиарда евро.

fallback
fallback