МВФ поиска частично опрощаване на дълга на Кипър

Очаква се икономиката на страната да регистрира спад от 3.5% през 2013.

20.12.2012 | 11:33
МВФ поиска частично опрощаване на дълга на Кипър

Международният валутен фонд поиска частично опрощаване на дълга на Кипър, предадоха световните агенции. Фондът смята, че ако това не се случи, страната няма да е в състояние да изплати лихвите по дълга си, дори и след прилагане на изискваните реформи.

Някои държави - членки на Европейския съюз, и Еврогрупата споделят това мнение, но други се противопоставят на мярката. Според тях това ще означава криза на доверието за пазарите в еврозоната.

МВФ постави това изискване като условие за участието си в план за помощ на Кипър. Германският канцлер Ангела Меркел се обяви против такова опрощаване на дълга.
Междувременно парламентът на Кипър одобри късно снощи с голямо мнозинство бюджета на страната за 2013. Следващата година са предвидени значителни съкращения на държавните разходи и увеличаване на някои данъци, съобщи "Асошиейтед прес". Тези мерки бяха договорени с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд като условие за отпускане на финансова помощ.

Според бюджетната рамка икономиката на Кипър се очаква догодина да регистрира спад от 3.5%, а безработицата да достигне 13.5%. Бюджетните разходи ще бъдат намалени със 7.25 на сто. До края на 2016 г. се предвижда бюджетният излишък да се увеличи до 4% от БВП, който през тази година се оценява на 17.5 милиарда евро.