13.8 млн. лева за референдума

Дянков и Борисов поискаха партиите да платят.

19.12.2012 | 11:52
13.8 млн. лева за референдума
13.8 млн. лева за референдума

Ядреният референдум ще струва 13.8 млн. лева, стана ясно по време на днешното заседание на правителството. На 27 януари българите ще трябва да отговорят на въпроса: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

Месец преди вота обаче все още няма яснота кой ще плати за допитването. От управляващата партия ГЕРБ заявиха за Bulgaria On Air, че след празниците ще се събере изпълнителната комисия и ще излезе със становище.

Финансовият министър Симеон Дянков и премиерът обявиха, че допитването трябва да се финансира пропорционално от партиите, а не от бюджета. Според вицепремиера, ако парламентът приеме предложението вотът да се финансира от субсидиите, парите от бюджета щели да отидат за социални дейности или във Фонда за лечение на деца в чужбина.

От БСП определиха предложението като популиско, според Иван Костов това са "импровизации, които не кореспондират със законите на страната", От ДПС, СДС и "Атака" също заявиха, че няма да подкрепят идеята.