"Газпром" смята да свие инвестициите

По-малко средства са предвидени за 2013 в "Южен поток".

19.12.2012 | 11:12

Съкращаване на инвестициите в енергийни проекти планира руската корпорация "Газпром", пише днес електронното издание на "Ведомости" – ден преди съветът на директорите да разгледа бюджетът.  От подготвения проект се вижда, че наполовина са намалени капиталовите инвестиции за 2013 и почти една трета за периода 2013-2015.

С 27% са намалени планираните за догодина инвестиции в "Южен поток" до около 2.2 млрд. евро. Една от причините е, че за строителството на подводната част на газопреносната мрежа още не са готови всички проекти и не са получи необходимите разрешителни. По-малък бюджет е предвиден и за усвояването на Ямалското находище.

Същевременно са включени нови проекти, сред които система за добив, пренос и снабдяване с газ в Далечния изток с идея за евентуален износ за Китай, както и олимпийските обекти в Сочи.

Ефективността от подобни мерки е под въпрос заради агресивното развитие на руския пазар на конкуренти като "Новатек" и "Роснефт", както и свиването на износа за Европа, коментират анализатори за изданието. За да задържи дела си в Европа, "Газпром" вече предложи на клиентите си намаляване на цената със задна дата ( за България беше с 11% от април).

Прогнозата за европейските цени е 370 долара за 1000 кубически метра газ, което е с 10% под средната за 2012, а за Украйна е предвидена оферта за 353 долара вместо сегашните 414 долара. Тази година газовият монополист е продал малко под 480 вместо планираните 508 млрд. кубически метра синьо гориво.