fallback

Финансовите министри на ЕС се договориха за банковия надзор

От март 2014 ЕЦБ ще следи всички трезори от еврозоната, които ползват спасителни програми.

13.12.2012 | 09:30

Финансовите министри в Европейския съюз се споразумяха за създаването на единен банков надзор в еврозоната, който да започне да действа от 1 март 2014, предадоха световните агенции. Това е първият етап от банковия съюз, който европейските лидери искат да учредят с цел да бъдат предотвратени нови кризи.

Постигнат е компромис по дискутираните от няколко месеца спорни точки - обхвата на прекия надзор на Европейката централна банка, съгласуването между общоевропейския банков орган, който засяга 27-те страни от ЕС и ЕЦБ, която се занимава само със 17-те страни от еврозоната, както и начина за разделяне на двете функции на ЕЦБ (валутна политика на еврозоната и надзор, който ще засяга и страни извън еврозоната).

Създаването на единен банков надзор в еврозоната е условие за директното отпускане на заеми на банките от постоянния спасителен фонд. Именно това породи множество пререкания между страните от валутния съюз. Проектът на Европейската комисия предвижда да се повери на ЕЦБ надзорът над всичките 6000 банки от еврозоната - най-напред при ползващите спасителни програми и после постепенно да се разшири към всички кредитни институции.

Европейският комисар за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние съобщи, че общият надзор на банките в еврозоната ще започне да действа от 1 март 2014. През октомври държавните и правителствени ръководители от ЕС поискаха да бъде постигнато споразумение за политическата рамка в края на 2012 и постепенно влизане в сила през 2013. Първоначално Франция, Испания и Италия искаха влизането в сила да стане още в началото на следващата година. Германия обаче настоя за обратното, за да се избегнат прибързани действия, припомня БТА.

fallback
fallback