fallback

Експерт очаква поскъпване на тока

С увеличението държавата ще стабилизира НЕК и ЕСО, смята Иван Хиновски.

12.12.2012 | 08:51

Токът от следващата година ще поскъпне с 8-10%, прогнозира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Иван Хиновски. С увеличението държавата ще стабилизира лошото финансово състояние на Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, както и ще компенсира загубите от регистрирания спад в износа за съседните страни.

Енергията, произвеждана от въглищните централи, също се очаква да поскъпне с 30% заради квотите емисии, които ще трябва да плаща България от 2013, прогнозира експертът.

По последни данни за първите девет месеца спадът е с близо 21% в сравнение със същия период на миналата година. От Асоциацията на търговците на електроенергия твърдят, че негативният резултат се дължи заради начислявани върху експорта такси, които оскъпяват електроенергията. От Българския енергиен холдинг обаче смятат, че причината е друга – кризата в Гърция и спадналото потребление.

За разлика от Хиновски, председателят на комисията, регулираща цените на тока и водата - Ангел Семерджиев уверява, че няма да имa поскъпване от следващото лято. Енергийният министър Делян Добрев също не виждал основание за скок на тока. Последно цената беше увеличена тази година с 13% и предизвика бурно недоволство от страна на опозицията в парламента, синдикатите и промишлеността.  

fallback
fallback