fallback

85% от програмата "Конкурентоспособност" ще е договорена тази година

Чуждите бизнесмени се интересували от преференции, а не от статут на постоянното пребиваване.

07.12.2012 | 14:40

До края на годината ще договорим 85% от парите по опртативна програма „Конкурентоспособност“, заяви днес министърът на икономиката Делян Добрев, който заедно с премиера връчиха на фирми 71 договора за финансиране на научноизследователска дейност. Към края на октомври реално до фирмите са достигнали около 15 процента от договорените. Преговорите за следващия програмен период вървят добре, очакваме да получим не по-малко от този, а именно около 2.3 млрд. лева“, смята министърът.

Наложеното от президента вето ще помогне на Народното събрание да преосмисли поправките в Закона за инвестициите, коментира Делян Добрев. С текстовете се разрешава срещу 1 млн. лв. инвестиция чужденец да получи статут на постоянно пребиваващ. Министерството на икономиката предложило в проектозакона размерът да е 600 хиляди лева, но при обсъждането от депутатите той е повишен. „Дали ще са по-малко или повече, е въпрос на решение на Народното събрание. Има държави в Европа, където праговете са значително по-ниски, в Естония например са 68 000 евро“.

"Нито бизнесмените от Германия, нито инвеститорите от Лондон най-вероятно се интересуват от българско постоянно пребиваване, интересуват ги текстовете за допълнителните преференции по отношение на социалните осигуровки", коментира министърът.

fallback
fallback