fallback

Проверка засече нарушения при концесията за водата в София

Съветниците отхвърлиха внесено предложение за провеждане на воден референдум.

06.12.2012 | 13:28

При изпълнението на концесионния договор между френската Veolia и "Софийска вода" са допуснати нарушения, засече проверка на общинска комисия. До пролетта трябва да бъде окончателно изготвен анализ. Междинните резултати показвали, че не се изпълнява обявената инвестиционна програма и са натрупани задължения за 197 млн. лева- стана ясно днес по време на редовното заседание на общинския съвет.

Отхвърлено беше предложение на БСП за провеждане на местен референдум за разваляне на договора с французите, който изтича 2025. Между 400 млн. и 1 млрд лева неустойки ще трябва да плати общината, коментира съветникът Иван Илиев. "В сумата влизат задължения към банки и направени капиталови инвестиции. Делото ще се проточи 2-3 години и поне още толкова за прехвърляне на активите към новия концесионер".   

Резултатите от един референдум ще бъдат силно оръжие при преговорите на общината със "Софийска вода", смята един от привържениците на идеята – Ангел Джамбазки (ВМРО). През есента партията направи подписка, в която за разваляне на договора са се подписали 50 000 души.

Николай Стойнев от мнозинството обвини представителите на БСП, че през 1999, заедно със СДС, са гласували за концесията, а сегашното им предложение за прекъсване е тежък лобизъм. "Допитването е желание да се платят на частна фирма милиони левове".

Най-важното е столичани да не бъдат ощетени, защото в противен случай излиза, че някой иска да даде на "Софийска вода" много пари, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

fallback
fallback