fallback

"Булгаргаз" иска 9% по-ниска цена на газа от 2013

Топлофикациите дължат на доставчика 184 млн. лева, от тях 167 млн. са на софийската.

05.12.2012 | 13:20

С близо девет процента намаляване цената на газа от следващата година ще поиска "Булгаргаз" от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи днес на пресконференция шефът на обществения доставчик Димитър Гогов. Точна цифра обаче не пожела да каже с аргумента, че до понеделник, когато е крайният срок, може да се промени курсът долар/лев, по който се формира цената. "Ако все пак има някаква разлика, ще е нищожна", каза Гогов. Една от причините за исканото намаление е новият по-изгоден договор, който беше сключен с руската корпорация "Газпром". В момента действащата цена е 728.34 лева на 1000 кубически метра без акциз и ДДС.

184 млн. лева са към момента дълговете на топлофикациите към "Булгаргаз", от тях 167 млн. са на софийската. Газ към централата ще има, но всяко нещо си има граници, съвсем скоро може да прибегнем и до крайната мярка, каза за Bulgaria On Air Димитър Гогов. "Постоянно водим разговори с ръководството на дружеството и общината, решенията за дълговете взимаме в движение. Разберете, нямаме никаква изгода да загубим "Топлофикация" като клиент".

Шефът на газовия доставчик не пожела да коментира започналата проверка на Европейската комисия срещу Българския енергиен холдинг. "Нямам притеснения, тъй като доколкото съм запознат става дума за пазара на електроенергия, а не на газовия".

"В писмото на Брюксел няма нищо конкретно. Проверката не означава, че има нарушение", коментира и изпълнителният директор на холдинга Михаил Андонов. В началото на седмицата Комисията обяви, че иска да провери дали дъщерни фирми на холдинга злоупотребяват с монополното си положение при продажбата на ток на едро.

Повече по темата вижте от репортажа на Кремена Кръстева във видео файла.

fallback
fallback