Бюджетен дефицит през октомври

Коледните добавки са под въпрос заради неизплатени средства от ЕС.

03.12.2012 | 12:34 Редактор: Ралица Пейчева
Бюджетен дефицит през октомври
Бюджетен дефицит през октомври

След седем последователни месеца излишък, в края на октомври бюджетът е с дефицит от 74.2 млн. лева, съобщи Министерството на финансите. Причина за дупката в хазната отново са неизплатени средства от Европейския съюз (551.2 млн. лева) по различни проекти, които излишъкът по националния бюджет от 477 млн. лева не е успял да покрие.

В същото време, до десетия месец от годината България е внесла в общата европейска хазна 682 млн. лева, което е с почти 100 млн. лева повече, отколкото през октомври 2011.

Въпреки това бюджетът стои по-добре от миналата година, когато по същото време зееше 842 млн. лев дефицит. Притеснително е обаче, че общо данъчните приходи до десетия месец са 17.8 млрд. лева или 82.5% от годишните разчети. Икономисти обясняват, че обикновено в края на календарната година държавата прави най-сериозните си разходи, а по принцип най-много постъпления от налози идват през пролетта. Затова може да се очаква, че дефицитът през следващите месеци може да нарасне драстично.

Това поставя и под съмнение възможността за изплащане на коледни добавки за пенсионерите. Управляващите вече многократно посочиха, че решението дали да се изплащат коледни надбавки за възрастните хора с най-ниски доходи и в какъв размер, ще зависи от данните за изпълнението на бюджета към края на октомври.

Общо разходите на държавата са 21.5 млрд. лева, което е с около 1 млрд. лева повече спрямо миналата година по същото време.

Фискалният резерв е 6.6 млрд. лева при 7.2 млрд. лева месец по-рано.