Чужди експерти проверяват АЕЦ "Козлодуй"

Последните 10 години за сигурността са инвестирани половин милиард евро, коментира шефът на централата.

02.12.2012 | 13:47
Чужди експерти проверяват АЕЦ
Чужди експерти проверяват АЕЦ "Козлодуй"

Международната агенция за атомна енергия е започнала проверка за сигурността в АЕЦ "Козлодуй". До 13 декември представители на тринайсет атомни централи ще изготвят доклад, съобщи днес по националното радио директорът Валентин Николов. При проверката ще се следи как върви обучението на персонала и дали се спазват мерките за безопасност. Според Николов до момента всичко върви нормално, но може бързо да се променят нещата, ако "политиците се включат с ненужно говорене".       

Пети и шести блок работят на пълна мощност. Мисля, че са едни от най-сигурните в Европа. Последните 10 години за сигурността им са вкарани половин милиард евро, коментира Николов.

През септември българо-испанският консорциум "Дикон-Аксона" трябва да приключи с изготвянето на доклада за Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС). „Поискали сме в договора да се включат и всички забележки, които министърът на околната среда и водите на Румъния е поискал от нас. В договора е предвидено и обществени обсъждания в 100-километровата зона около VІІ блок, включително в Румъния, поясни Николов.

Шефът на АЕЦ обясни още, че преди да бъде взето окончателното инвестиционно решение от правителството, трябва да минат три ключови етапа – да се направи предпроектно и геоложко проучване, избор на площадка и ОВОС.