Банка отпуска 20 млн. евро на малките и средните фирми

Производителите ще имат достъп до ресурса чрез Банката за развитие.

01.12.2012 | 15:24
Банка отпуска 20 млн. евро на малките и средните фирми

Международната инвестиционна банка, която се намира в Москва, ще предостави 20 милиона евро на малките и средните предприятия в България. Кредитът се отпуска за период от 7 години. Финансовата институция е създадена през 1970 от страните в бившия Съвет за икономическа взаимопомощ. В момента акционери са България, Словакия, Чехия, Румъния, Виетнам, Куба, Монголия и Русия. 

Производителите ще имат достъп до кредитния ресурс чрез Банката за развитие, обясни днес за националното радио Венцислав Стефанов - ръководител на управление "Съкровищни операции" в банката. "При активната помощ и съдействие от страна на Министерството на финансите, ще предоставяме и ще поддържаме сделки, свързани с развитието на малките и средни предприятия, а също така ще участваме пряко в инвестиционни проекти чрез влизане в капитала на компаниите".

32 браншови организации също могат да получат кредити чрез Банката за развитие, обяви през септември пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор Асен Ягодин. Сдруженията ще могат да получават кредити за период от 10 години или консултации – както от самата Банка, така и от нейни партньори.