fallback

Украинската "сделка на века" се оказа измама

Премиерът Азаров подписал договор за 1 милиард долара с мним представител на испанската Gas Natural Fenosa.

01.12.2012 | 09:56

Сделката на века в Украйна, която трябваше да освободи страната от енергийната й зависимост от Русия, се оказа измама. В понеделник премиерът Микола Азаров подписа договор на стойност 1 милиард долара с испанския гигант Gas Natural Fenosa за построяването на нов газов завод на територията на страната. Споразумението бе широко рекламирано от правителството като ключова стъпка към ограничаване на зависимостта от руските доставки. В петък обаче се разбра, че човекът, подписал сделката от испанска страна, изобщо не е представител на Gas Natural Fenosa. Компанията прати до Азаров писмо, че дори не е чувала за такъв човек до момента. "Gas Natural Fenosa не е подписвала никакъв договор за инвестиции в завод за втечнен природен газ в Украйна, нито пък има свой представител в страната по този въпрос", се казва в официалното писмо.

Мнимният представител, на име Жорди Сарда Бонвеи, се оказа родом от малко градче в Каталуня. Според оскъдните сведения в миналото той работел като агент по недвижимите имоти, но след като кризата удари този сектор в Испания, се преместил в Украйна като представител на испански компании. "Смятах, че ще мога първо да подпиша договора и после да оправя нещата с компанията", обясни човек, представил се като Бонвеи, пред агенция Reuters.

Представители на правителството в Киев коментираха, че разкритията са неприятна изненада, но няма да попречат на плановете за построяване на газовия завод. Ако испанската компания откаже да вземе участие, ще бъде потърсен друг инвеститор, уточняват те.

fallback
fallback