fallback

Държавата ще се издължава на фирмите за 30 дни

Подготвяме мерки срещу забавените плащания, обяви икономическият министър.

30.11.2012 | 17:43

Правителството е решено да вземе бързи мерки срещу забавените плащания, обяви днес в парламента икономическият министър Делян Добрев. Той обясни, че се подготвят промени в Търговския закон, според които срокът за плащания на държавни и общински институции към фирмите ще се ограничи до 30 календарни дни. Ако в договора е предвидено изключение, този срок може да се удължи, но без да надхвърля 60 календарни дни. При просрочване ще се начисляват солидни лихви.

"Държавата е коректен платец спрямо бизнеса", смята Добрев. Справка на Bulgaria ON AIR показа, че към септември задълженията на хазната възлизат на 110.9 млн. лева, а на общините – 175.6 млн. За сравнение през 2011 дълговете на местната власт са около 200 млн. Според предприемачи задълженията на държавата са най-сериозни в строителния бранш.

Депутатите от БСП Корнелия Нинова и Мая Манолова настояха да чуят от енергийния министър какви са конкретните мерки на управляващите за подобряване на бизнес климата. В отговор Добрев посочи, че правителството прави всичко възможно да се разкриват нови работни места със средства, отпуснати от Брюксел. "Фирмите изпитват затруднения заради влошената икономическа обстановка. Това, което можем да направим, го правим. Няма как залежалата продукция да бъде изкупена от държавата просто, защото се намираме в пазарна икономика. Това, което трябва да се направи е да осигурим пазари на тези фирми, на които те да продадат тази продукция и да стимулираме вътрешното потребление".

fallback
fallback