Ще пeчелим от "Южен поток" още с първия кубик според Добрев

Част от постъпилите транзитни такси ще се разпределят между БЕХ и "Газпром", поясни енергийният министър.

29.11.2012 | 09:01
Ще пeчелим от

България ще получава транзитни такси от газопровода "Южен поток" още с първия кубик, заяви днес по националната телевизия енергийният министър Делян Добрев. С изказването си той отхвърли твърдение на Синята коалиция, разпространено вчера в декларация, че страната няма да получава и стотинка приходи в продължение на 15 години. Министърът поясни, че с една част от постъпилите такси ще се покрива заем за изграждането на тръбата, а останалата част ще се поделя между Българския енергиен холдинг и "Газпром".

След като опозицията разпространили декларацията, Добрев е провел разговор с депутата от ДСБ Иван Иванов, който признал, че знае добре фактите около газопровода, но "политиката си е политика", съобщи министърът.

Добрев отхвърли и друго твърдение, че Европейската комисия може да ни наложи наказание заради нарушения при сключването на окончателното инвестиционно споразумение с руснаците. "Проектът беше представен от мен през октомври на среща в Брюксел с още шестима енергийни министри, всички бяха съгласни с условията. Европейската комисия също е запозната", отговори енергийният министър. През декември трябвало да излезе и окончателният доклад за екооценката в българския участък на проекта .

Окончателното споразумение с руснаците за "Южен поток" беше подписано този месец в София. Очаква се първите количества газ да тръгнат за България през 2015.