ЕK предлага „бърза процедура“ за инфраструктурните проекти

Общността се договори разрешителни за важни трасета да се дават за не повече от три години и половина.

29.11.2012 | 08:43
ЕK предлага „бърза процедура“ за инфраструктурните проекти

Страните от ЕС се споразумяха да подобрят процеса за одобряване на стратегически инфраструктурни проекти в енергетиката като тръбопроводи и електропроводи, съобщиха от Европейската комисия.

Проектът изисква окончателното одобрение на Европарламента и на страните-членки, което се очаква да приключи в началото на 2013. Очаква се споразумението да влезе в сила през март или април догодина.

"Това наистина е пробив и ще даде сериозен тласък на толкова необходимата инфраструктура. Вместо да се чака до 12 години или повече за едно разрешение, сега строителите на важни трансгранични връзки като тръбопроводи и електропреносни мрежи ще го получават за около 4 години", обясни еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Предложението на ЕК включва разрешителни за важни обекти от инфраструктурата да се дават за не повече от 3 години. Компромисният вариант предвижда срокът да бъде три години и шест месеца.

Очаквано, природозащитници предупреждават, че една по-бърза процедура може да създаде ситуации, в които тези проекти ще се разполагат в екологично деликатни зони.

От Брюксел обаче изтъкват, че бързината на одобряването ще намали административните разходи по проектите и построеното ще е принос за създаването на единен енергиен пазар. Такъв пазар би позволил свободно движение на енергия и газ през границите с цел стимулиране на конкуренцията, намаляване на цените и създаване на повече сигурност за доставките.

Бързата процедура ще се прилага единствено за най-важните стратегически обекти, определени като "проекти от общ интерес", защото от тях има полза повече от една страна. Според Reuters такъв би могъл да е Южният коридор за доставяне на азърбайджански газ през Турция до българската граница и през Гърция - до Италия.
Проектите от общ интерес ще бъдат обявени през 2013. В момента се обсъждат варианти те да получат част от предвидените 9.1 млрд. евро за стратегическа енергийна инфраструктура, предложени във седемгодишен бюджет до 2020.

От ЕК изчисляват, че за нови газопроводи и електропроводи ще ЕС са необходими около 200 млрд. евро.