Финансовите министри от еврозоната намалиха дълга на Гърция

Дълговото бреме на Атина ще бъде редуцирано с 40 млрд. евро до 2020 година.

27.11.2012 | 08:34
Финансовите министри от еврозоната намалиха дълга на Гърция
Финансовите министри от еврозоната намалиха дълга на Гърция

След повече от 12 часа дебати финансовите министри на страните от еврозоната и представителите на Международния валутен фонд постигнаха споразумение дългът на Гърция да бъде намален с 40 млрд. долара - до 124% от брутния вътрешен продукт на страната. Стъпката ще се осъществи до 2020 чрез поредица от мерки, предаде Reuters. Все още обаче не е уточнен точният план.

Одобрено беше и решение на Гърция да бъдат отпуснати още в началото на декември общо почти 44 млрд. евро. Това е общата сума на три транша, най-големият от които, за над 30 млрд. евро, бе блокиран още от пролетта.

След края на преговорите управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че приветства решението.

Средствата ще бъдат използвани за рекапитализация на гръцки банки. Това ще даде на правителството в Атина възможност през декември да изплати заплати, пенсии и задължения към доставчици.

Гръцкият премиер Андонис Самарас също приветства споразумението. „За нас, гърците, започва един нов ден,” заяви Самарас.

МВФ обаче продължава да настоява, че министрите на държавите от еврозоната трябва да предприемат допълнителни мерки за понижаването на гръцкия дълг с още 20% от БВП. Фондът освен това иска европейската валутна общност да се ангажира с допълнителни мерки за намаляването на дълговото бреме на Атина, но само след като Гърция изпълни договорените с кредиторите цели.

Засега Германия и северните държави от еврозоната са против допълнителното опрощаване на дългове на Гърция. Германският финансов министър Волфганг Шойбле настоява, че това е незаконно.

Не всички централни банки също така са съгласни да поемат загуби от инвестициите им в гръцки дълг. Сред тях са Bundesbank и ЕЦБ.