МОСВ закрива 37 общински депа до 2015

След 3 години на тяхно място ще има зелени терени, обещават от министерството.

22.11.2012 | 08:46
МОСВ закрива 37 общински депа до 2015
МОСВ закрива 37 общински депа до 2015

(Обновена в 12:00)

Близо 100 милиона лева ще струва на държавата закриването на 37 общински депа. По-голямата част от парите са осигурени по оперативна програма "Околна среда", а 14.6 млн. – от републиканския бюджет, съобщи екоминистерството. Вчера Европейската комисия предупреди, че може да накаже страната заради 124 незаконни депа. С парите ще бъдат изградени дренажи и системи за събиране на газове, депата ще бъдат рекултивирани, така че на тяхно място след три години ще има озеленени общински терени, обещават от ведомството на Нона Караджова.

Към момента на различна фаза са проекти за управление на отпадъци на обща стойност 650 млн. лева, съобщи днес екоминистърът. "До 7 години ще имаме едни от най-модерните системи с нови депа и рекултивирани сметища, за което вече са осигурени средства".

До 1 юли 2013 органът, който се разпорежда със средствата по европейската програма - Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, ще продължава да приема проекти на общини за рекултивация на депа, които ще бъдат предложени за финансиране през следващия програмен период.

Проблемът с незаконните сметища ще бъде преодолян и България ще избегне наказателната процедура от Брюксел, увери министърът на околната среда и водите Нона Караджова, ден след като Европейската комисия поиска България да синхронизира законодателството си с това на общността.

До три години държавата ще закрие 37 общински депа с отпуснатите по Оперативна програма „Околна среда“ близо сто милиона лева