fallback

"Южен поток" ще е по-изгоден за Европа според Борисов

Заслужаваме похвала, след като отхвърлихме руски проекти, казва премиерът пред Financial Times.

21.11.2012 | 11:04

Газопроводът "Южен поток" има по-добри перспективи и ще е по-изгоден за Европа, отколкото от подкрепяния от Брюксел "Набуко", пише британското издание The Financial Times, провело тази седмица интервю с премиера Бойко Борисов. "Благодарение на този и други проекти в Черно море България след шест години ще може сама да задоволява нуждите си от газ".

Борисов опроверга съобщенията в медиите, че за да изплати своя дял в строителството на газопровода на територията си България няма да получава транзитни такси в продължение на 15 години. Той се учуди на въпросите дали проектът е перспективен предвид на спадащото търсене на газ и появата на нови източници след бума на шистовия газ в Северна Америка. "Подобни въпроси биха могли да се отнасят по-скоро до "Набуко". Десетки милиони евро са похарчени за досега - само за администрирането му, а все още не знаем кой ще доставя газа за тръбопровода. Освен това, докато не се нормализира обстановката в Нагорни Карабах - населени предимно с арменци анклав в Азербайджан - строителството на транзитен тръбопровод през територията ще продължава да е рисковано начинание".

Премиерът не пропусна да подчертае пред изданието, че е отменил два големи проекта, подкрепяни от Русия - за нефтопровода "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене". "Посочете ми името на някой премиер в света, който е отменил два от три проекта с Москва. Заслужаваме похвала за това. Не е лесно за малка страна като нашата, на Балканите, и където влиянието на руската общност е огромно".

fallback
fallback