fallback

Дянков: Мястото на България несъмнено е в еврозоната

Страните в банковия съюз трябва да са равнопоставени, твърди финансовият министър.

20.11.2012 | 14:58

„Всички членове на европейския банков съюз трябва да получат равен статут за гласуване, за да се избегнат деформации във финансовия сектор“, заявява вицепремиерът Симеон Дянков пред британския вестник The Times.

Финансовият министър похвали стъпките на еврозоната към единен банков надзорен орган и създаването на фискален пакт.

„Мястото на България несъмнено е в еврозоната“, подчертава Дянков и допълва, че е възможно страната да се присъедини в рамките на пет години, ако валутният блок реализира допълнителен напредък.

„Към момента България не се стреми към членство в еврозоната, тъй като прави оценка на опитите за подобряване на управлението на съюза“, припомня The Times

Българският вицепремиер е категоричен, че гласовете на държавите, които не членуват в еврозоната, трябва да са подходящо представени в единния банков надзорен орган, който ще се намира в Европейската централна банка.  „Естествена последица е тези държави членки на банковия съюз също да имат достъп до спасителния фонд на еврозоната по време на банкови кризи“, категоричен е  той.

 „Държавите, които не членуват в Еврогрупата трябва да седят на масата като равни. Ако имате равно право на глас, не трябва ли да имате и достъп до ЕМС? Считам, че това ще бъде естествена стъпка“, допълва Дянков.

Пред британското издание вицепремиерът споделя, че България има притеснения относно предложението на Франция за обща данъчна политика.

„Твърдо сме решени да защитим режима на изключително ниски данъци в България“, подчертава Дянков.

fallback
fallback