Асоциация прогнозира 6-7% ръст на фармацевтичния пазар

По данни на търговците миналата година са продадени медикаменти за 1.868 млрд. лева.

20.11.2012 | 09:50
Асоциация прогнозира 6-7% ръст на фармацевтичния пазар
Асоциация прогнозира 6-7% ръст на фармацевтичния пазар

Фармацевтичният пазар ще приключи годината с 6-7% ръст спрямо 2011, прогнозира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. За сравнение, по данни на търговците, миналата година са продадени медикаменти на стойност 1.868 млрд. лева, а през 2010 - печалби за 1.670 млрд.

Преди дни стана ясно, че надзорният съвет на здравната каса се кани да заложи в договора с аптеките ограничение, според което един фармацевт ще има право да обработва не повече от осем рецепти. Ако изпълни бройката, деветият потребител ще трябва да изчака или да търси друга аптека. В противен случай касата ще глоби аптеката за надвишаване на лимита. Според Костов, с лимита ще се отнемат клиенти от по-големите аптеки и ще се стимулират по-малките".  Другата цел на административната мярка била да се назначат колкото може повече фармацевти.

В медиите излезе информация, че с готвения лимит аптеките ще обслужват по осем рецепти на час. Според Мирослав Ненчев от Българския фармацевтичен съюз, всяка аптека, при добра организация, спокойно можела да се вмести в него. "Няма да има връщане на клиенти, а просто ограничение за рецептите, които може да обслужи един магистър фармацевт, но не за час, а за 15 дни. Това се прави с цел на всеки пациент да се обърне повече внимание".