До края на седмицата става ясно с колко ще поевтинее газът

"Не искам да се ангажирам в момента с прогноза, после да се окажа лъжливото овчарче", коментира шефът на "Булгаргаз".

19.11.2012 | 09:43
До края на седмицата става ясно с колко ще поевтинее газът

До края на тази седмица се очаква да стане ясно колко точно ще поевтинее газът за потребителите от началото на следващата година, съобщи в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR шефът на обществения доставчик "Булгаргаз" Димитър Гогов. "Не искам да се ангажирам в момента с някаква прогноза, после да се окажа лъжливото овчарче".

През последните месеци се говори, че има опасност топлофикации да останат без газ заради дългове към "Булгаргаз". Според Гогов по-големият проблем е, че заради финансовата дупка, в която е изпаднало държавното дружество, може да се стигне до там да не могат да платят предварително на "Газпром" за необходимите месечни количества синьо. Гогов обаче е оптимист и очаква след направената отстъпка в новия договор, българската компания да си стъпи на краката до една –две години.

На този етап не се очаква газова криза в България, подобна на тази през 2009, убеден е Гогов. Причината за увереността е, че основният доставчик "Газпром експорт" е заявил, че има сключен договор с украинците, в който ясно са описани отношенията между Москва и Киев.