fallback

British Petroleum с глоба от 4.5 млрд. долара заради разлива в Мексиканския залив

Сумата ще бъде изплатена в рамките на пет години на Американското министерство на правосъдието и на борсовите власти в страната.

16.11.2012 | 18:04

Британската нефтена компания British Petroleum ще изплати най-голямата в историята на САЩ глоба в размер на 4.5 милиарда долара заради аварията в Мексиканския залив преди две години и половина.

При експлозията на петролна платформа на компанията в Мексиканския залив загинаха 11 души. Последва разлив на милиони барели петрол, превърнал инцидента в най-големия петролен разлив в световната индустрия и най-лошата екологична катастрофа в американската история. Като част от споразумението British Petroleum призна вината си по обвиненията за непрофесионални действия, довели до смъртта на 11 души при експлозията на нефтената платформа.

Компанията ще плати 4 милиарда долара на американското министерство на правосъдието в замяна на прекратяване на съдебно преследване и още 525 милиона долара на американските борсови власти.

Изплащането на сумата може да бъде разсрочено на пет до шест години. Британският петролен концерн вече плати над 38 милиарда за покриване на последиците от петролното замърсяване.

fallback
fallback