Брюксел няма да намали парите по "Транспорт", твърди Дончев

Ще искаме по програмата близо 4 млрд. лева за следващия програмен период, потвърди транспортният министър.

16.11.2012 | 13:09
Брюксел няма да намали парите по

България ще иска от Европейската комисия близо четири милиарда лева по Оперативна програма "Транспорт" за следващия програмен период (2014-2020), съобщи за Bulgaria ON AIR по време на пресконференция транспортният министър Ивайло Московски. Той и Томислав Дончев отчетоха постигнатите резултати по програмата за 2012.

"Не знам откъде имате тази информация, но категорично заявявам парите по програмата няма да са по-малко в сравнение с този програмен период", отсече Дончев. По този начин министърът отрече твърдение на управителя на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика Георги Минчев, че може да получим наполовина по-малко пари.

Ивайло Московски разкри, че вече има някаква яснота за приоритетните проекти, които ще бъдат включени за финансиране по програмата. Сред тях са строежът на участъка от магистрала "Струма" между Благоевград и Сандански; трети диаметър на метрото от "Ботевградско шосе" до "Овча купел"; железопътната линия Септември – София; както и някои участъци от магистрала "Хемус". По отношение на друг ключов железопътен участък - от Видин до София, за който също се появи информация, че ще отпадне от списъка с проектите, Московски заяви, че последната идея е да се ремонтира съществуващият релсов път и да се намали скоростта на влаковете от 160 на 120 километра в час.

Министърът отчете още, че към момента по оперативната програма са договорени 96% от общия бюджет (близо четири милиарда лева) за периода 2007-2013, от тях са разплатени 36%, а съвсем скоро Европейската комисия ще възстанови на страната близо 1.2 млрд. лева от направените плащания.