fallback

Основните ни притеснения са САЩ и Гърция, твърди Дянков

Ниското данъчно бреме, стабилният фиск и намаляващата престъпност са силните страни на българската икономика, посочи вицепремиерът.

15.11.2012 | 10:14

Основните притеснения за българската икономика догодина са икономиката на САЩ, ситуацията в Гърция, както и диспропорциите в развитието на Северна и Южна България, заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на дискусия, посветена на предизвикателствата пред страната ни през 2013 година.

Ниското данъчно бреме, стабилната фискална политика и намаляващата престъпност са три от силните страни на българската икономика, посочи вицепремиерът.

Според Дянков за България се говори като за фискално стабилна страна, което се изтъква както от ръководствата на международни финансови институции, така и от чуждестранни политици. Престъпността в България намалява, като за обществото например отвличанията вече не са актуална тема, добави вицепремиерът.

Дянков посочи като основна причина за изоставането на северната половина от страната фактът, че повечето големи инфраструктурни проекти, изграждани с европейско финансиране, са именно в южната част на страната - магистрала „Тракия", магистрала „Струма“. В следващия програмен период целта ще бъде приоритетно да бъдат финансирани проекти в Северна България, както и изграждане на инфраструктурните връзки между двата региона.

fallback
fallback