"Южен поток" трябва да бъде завършен до 2015

България последна подписа днес споразумението за строежа на тръбата.

15.11.2012 | 16:38

Газопроводът "Южен поток" трябва да бъде завършен до края на 2015, стана ясно днес в Министерски съвет, след като шефът на "Газпром" Алексей Милер и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов подписаха окончателното инвестиционно решение.

Българският подпис беше последният, от който се нуждаеше Русия, за да започне строежът. В проекта участват още държавни и частни фирми още от Австрия, Франция, Германия, Италия, Гърция, Сърбия, Унгария, Словения и Русия, които вече подписаха с руснаците.

Дължината на газопровода на българска територия ще бъде дълга приблизително 540 километра, с три компресорни станции - Варна, Лозен и Расово и технически капацитет от общо 63 млрд. кубически метра газ годишно.

С този договор се дава допълнителна сигурност при доставките, освен това България засилва позициите си на газовия пазар, коментира Алексей Милер.

С проекта винаги ще можем да си отклоним газ и по този начин ще бъде избегната възможността за повторение на газовата криза от началото на 2009, смята премиерът Борисов.

Енергийният министър Делян Добрев призна, че на този етап липсва яснота колко точно ще струва тръбата, тъй като тепърва предстои да бъдат избрани строител и доставчик на тръби. По предварителни изчисления възлиза на около 3.3 млрд. евро. "Държавата няма да се ангажира с предоставяне на финансови гаранции, рисковете остават за "Газпром", напомни министърът.

След подписването на споразумението Алексей Милер заяви, че "Газпром" може да инвестира във футболен клуб Левски, ако ще присъства трайно на българския енергиен пазар.

Коментарите вижте във видео файла.