Делото на ВЕИ бизнеса срещу ДКЕВР може да се проточи според адвокат

Ако България оспорва разследването на Брюксел по повод таксата за достъп, делото може да продължи няколко години, смята Димитър Кюмюрджиев.

14.11.2012 | 13:24
Делото на ВЕИ бизнеса срещу ДКЕВР може да се проточи според адвокат
Делото на ВЕИ бизнеса срещу ДКЕВР може да се проточи според адвокат

(Обновена в 17:04)

Делото, което производители на ток от слънце и вятър заведоха септември в Европейската комисия срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), може да се проточи до четири години, стана ясно днес на пресконференция на Фотоволтаичната асоциация. Причината за заведените над 500 жалби е решение на регулатора да въведе такса за достъп до мрежите на електроразпределителните компании CEZ, ЕVN и Еnergo-Pro.

Разследването на Брюксел би трябвало да приключи за една година, но обикновено този срок никога не се спазва, обясни адвокатът от Софийската адвокатска колегия Димитър Кюмюрджиев. "В случай че Европейската комисия излезе с негативно решение, България има право да обжалва. Ако и след това съдът се изкаже срещу ДКЕВР, страната може да бъде принудена да плаща дневни глоби между 50 и 100 000 евро, докато не бъдат изпълнени разпоредбите", каза още адвокатът. Според него комисията, оглавявана от Ангел Семерджиев, е нарушила две директиви – едната е за насърчаване на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, а другата – 2009/72/ЕО за общите правила на вътрешния пазар на електроенергия.

От браншовата асоциация отправиха днес директни обвинения срещу корпоративната политика на EVN. Представители на компанията не присъстваха, не стана ясно и дали е изпратена покана от сдружението за срещата. Австрийците принуждават производители на зелен ток да подписват допълнителни условия към договорите, свързани с таксата за достъп, каза председателят на сдружението Никола Газдов. "Компанията е в нарушение, защото изпраща писма и устно принуждава инвеститорите да подпишат нови договори". Друго нарушение е, че общите условия в договора се приемат след обществено обсъждане, а такова EVN не е провеждала, каза още Газдов. От пресслужбата на компанията опровергаха твърдението и уточниха за Bulgaria On Air, че публично обсъждане е проведено през октомври във Велинград, на което са присъствали и инвеститори. "В своята комуникация с ВЕИ производителите EVN не е отправяло заплахи, а само е цитирала Закона за енергетиката. Трябва да се отбележи, че проектодоговорът съдържа съответните права и задължения за двете страни, както и че няма нито един прекъснат ВЕИ производител".

Въведената такса за достъп се превърна в обект на ожесточен спор и в парламента. От опозицията недоумяват какво правят текстове за зеления ток в Закона за експортния контрол на продукти, свърани с отбраната. Според депутата от "Атака" Павел Шопов текстът "наистина е оръжие за масово поразяване на българския потребител". Коментарите вижте във видео файла.