fallback

До 2020 САЩ става световен лидер в производството на петрол?

Международната агенция по енергетика прогнозира още, че до 2030 Северна Америка може да се превърне в чист износител на петрол.

13.11.2012 | 08:44

До 2020 Съединените щати по всяка вероятност ще изпреварят Саудитска Арабия по производство на петрол, сочат новите прогнози на Международната агенция по енергетика.

Глобалната енергийна карта претърпява ключови промени заради съживяването на добива на нефт и природен газ в Съединените щати, отбелязва МАЕ в ежегодната си прогноза за производството на енергийни ресурси.

Оценката на агенцията контрастира с тази от миналата година, когато беше съобщено, че Русия и Саудитска Арабия ще са главните производители на петрол в близкото бъдеще.

„До 2020 година Съединените щати ще станат най-големият производител на петрол в света“ и ще успеят трайно да изместят Саудитска Арабия от първото място по добив, се казва още в доклада на агенцията. Това ще доведе до устойчив спад в петролния внос в Съедините щати, който в момента захранва 20% от нуждите на страната от черното злато. Освен това е възможно до 2030 година Северна Америка да стане чист износител на петрол, смятат още експертите в сектора.

Сред причините за тези драстични промени е стремглавото развитие на добива на енергийни ресурси, лежащи в шистови и други леснодостъпни скали, които се проучват все по-упорито от американските компании. За това помага и напредъкът в технологиите за т.нар. хидравличен добив.

fallback
fallback