fallback

България ще дължи 70 млн. долара, ако не приеме решение за "Южен поток"

Българският енергиен холдинг трябва да подпише споразумението с руснаците до 15 ноември.

09.11.2012 | 15:50

В подписания през август тази година протокол между Българския енергиен холдинг и "Газпром" е предвидено, че ако българското дружество не приеме окончателно инвестиционно решение за проекта "Южен поток" в срок до 15 ноември тази година, дружеството ще дължи на "Газпром" сумата от 70 млн. долара, която представлява връщане на предоставената отстъпка от цената на газа, става ясно публикувана днес стенограма на последното заседание на правителството.

Пред колегите си от кабинета енергийният министър Делян Добрев заявява, че докато не се постигне подписан договор между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" за доставки на природен газ за България от 2013, който да удовлетворява българската страна, не трябва да се приема и подписва инвестиционното решение по проекта за газопровода. Добрев е предложил подписването на новия договор за доставки на газ да бъде условие за приемането на окончателно инвестиционно решение за "Южен поток".

По-рано тази седмица правителството даде мандат да бъде подписано споразумение - само при условие, че се стигне до изгодна за страната оферта за новите цени на природния газ от догодина. Пред журналисти в Москва вчера представители на "Газпром" са заявили, че българската и руската страна вече са се договорили за цената на природния газ от 1 януари догодина, но не се споменава размерът.

fallback
fallback