САЩ пред фискална пропаст

Демократите и републиканците трябва да постигнат споразумение по бюджета за следващата година.

08.11.2012 | 15:53
САЩ пред фискална пропаст

От битката за Вашингтон вниманието на икономистите се пренесе към битката във Вашингтон. Вниманието вече е насочено към т.нар. фискална пропаст на обща стойност 600 милиарда долара от бюджетни съкращения и увеличение на данъците. Това е мрачният сценарий, ако демократите и републиканците в Конгреса не постигнат съгласие относно бюджета за следващата година до крайния срок 31 декември.

„Това, от което се страхувам, е, че ще трябва да преживеем огромен срив в цените на акциите, за да накараме Вашингтон да намери решение на проблема, което е едновременно политически и икономически приемливо. Но двете страни изглеждат толкова далеч една от друга, колкото и преди изборите,“ коментира главният икономист от Moody's Capital Markets Джон Лонски.

Президентът Обама запази мястото си в Белия дом, демократите запазиха Сената, а републиканците-Камарата на представителите. Председателят на Камарата Джон Бейнър казва, че е готов да приеме мерките за увеличение на приходите, но не е задължително те да включват вдигане на данъците.

„Важното е откъде идват тези проходи и какви реформи ще дойдат с тях,“ коментира Бонър. -„Дали ръстът в приходите ще дойде чрез приобщаване на по-голяма част от доходите на американците посредством по-високи данъци или ще дойде като резултат от растежа на икономиката и благодарение на прости, прозрачни и честни данъци.“

Междувременно председателят на Сената Хари Райд не отстъпи от намеренията на демократите.
 „Американският народ изпрати послание до нас, че хората с толкова много пари трябва да допринасят повече за икономиката,“ заяви Райд. –„Всички екзитполове и всички наши проучвания показват, че мнозинството от американските граждани подкрепят тази идея, дори и най-богатите.“

Но времето и търпението вече се изчерпват, а Уолстрийт се срина с повече от 2% и записа най-големия си спад от лятото насам.