fallback

Гърция прие новия пакет за икономии

Близо 100 хиляди души се събраха снощи на централния площад в Атина, за да протестират срещу поредните рестрикции.

08.11.2012 | 10:09

Гръцкият прие новия пакет строги мерки за икономии, като по този начин страната ще получи нов транш жизненоважна помощ, за да избегне своето изпадане в неплатежоспособност, предаде Reuters. 

Пакетът включва съкращавания на разходи, повишаване на данъци и други мерки, включително улесняване на процеса на наемане и съкращаване на работници, за общо 13.5 милиарда евро.

"Това е оптимистичен знак. Първата стъпка бе предприета. Следващата е одобрението на бюджета в неделя ", заяви премиерът Андонис Самарас след гласуването.

Близо 100 хиляди гърци се събраха снощи на централния площад в Атина, за да протестират срещу поредните рестрикции. Група демонстранти се опитаха да нахлуят в сградата на парламента и влязоха в сблъсъци с полицията.

В самата Камара на депутатите настъпи хаос, когато служителите от администрацията на законодателния орган напуснаха за кратко пленарната зала, след като разбраха, че техните възнаграждения ще бъдат орязани.

Ако в неделя бъде приет и бюджетът на Гърция за 2013, се очаква Европейският съюз и Международният валутен фонд да отпуснат поредния транш от помощта за страната - в размер на 31.5 милиарда евро. 

fallback
fallback