Пазарите реагираха положително на преизбирането на Обама

Оптимизмът ще е краткосрочен, прогнозират пазарните експерти.

07.11.2012 | 16:55
Пазарите реагираха положително на преизбирането на Обама

Европейските инвеститори приеха позитивно новината за преизбирането на американския президент Барак Обама. Анализаторите обаче предупреждават, че вероятно оптимизмът на пазарите ще бъде краткотраен, тъй като предизвикателствата пред американската икономика тепърва предстоят.

"Пазарите днес отвориха позитивно, просто защото всички в Европа се надяваха, че Обама ще спечели втори мандат,“ коментира анализаторът Оливър Рот. – „В краткосрочен план сме оптимисти, но в бъдеще трябва да отчетем факта, че фискалната пропаст все още заплашва пазарите. Значението на преизбирането на Обама е в това, че знаем какво да очакваме от него. От друга страна, обаче той трябва да се изправи пред сериозни предизвикателства, засягащи фискалната стабилност. Имаме и забавяне на икономиката, така че Обама и Съединените щати трябва да се справят с много проблеми."

В Азия също приеха с надежда резултатите от изборите. За китайските икономисти те означават преди всичко приемственост в отношенията между двете държави.