fallback

Китайски инвеститори трескаво купуват земя в Япония

Чуждестранните инвеститори проявяват най-голям интерес към земи с право за добив на вода.

06.11.2012 | 17:55 Автор: Вероника Денизова

Двугодишният спад в цените на японските имоти, незавършената регистрация на земята и слабата регулация върху купуването на горски площи привличат много чуждестранни инвеститори, предимно от Китай, да търсят места за инвестиране в Япония.

Най-добрите сделки са с придобиването на земя да е включено и правото за добив на вода от нея. Япония е единствената азиатска страна, която не поставя ограничения пред чуждестранните инвеститори при закупуването на имоти и земя в страната.

Страната на изгряващото слънце, чието население намалява през последните години, е в топ 10 на страните с най-големи водни запаси. В същото време Китай и Индия, където населението се увеличава застрашително, вероятно ще изпитат критичен недостиг на вода още през 2030 година, предупреждава ООН. Почти половината от икономиката на Китай вече е базирана в региони с недостиг на водни ресурси, показва доклад на HSBC.

Най-голям интерес чуждестранните инвеститори проявяват към остров Хокайдо, където живее една четвърт от населението на Япония. Горите на Хокайдо са почти 60 000 квадратни километра, като в тях са концентрирани почти тройно повече водни ресурси, отколкото в останалите японски префектури.

И докато относителната площ на земята, притежавана от чужденци, остава малка- едва 37 квадратни километра, се оказва, че една трета от тях са на остров Хокайдо. Инвеститорите от Китай, Хонконг и Сингапур притежават най-много японска земя, показва още статистиката.

Властите в Япония имат и известни опасения към чуждестранно присъствие в страната и то е свързано със сигурността в страната. Притесненията се засилват и от факта, че голяма част от инвеститорите не дават ясна информация за намеренията си спрямо закупената земя.

Репортаж по темата вижте от видео файла.

fallback
fallback