fallback

Фондовата борса в Ню Йорк остана затворена втори пореден ден

Финансовите ефекти от бурята предстои да бъдат изчислени.

30.10.2012 | 16:24

Заради урагана Санди фондовата борса в Ню Йорк остана затворена и днес. Това не се е случвало от 27 години насам.

Ураганът Санди обаче се оказа достатъчно сериозна заплаха, която принуди властите в града да вземат всички необходими мерки за защита на населението - дори това да означава временно спиране на търговията. От борсата обявиха, че финансовите пазари ще останат затворени и днес, като надеждите са от утре търговията да бъде възобновена. Прекъсването на работата на пазарите в Ню Йорк обаче оказа влияние и от другата страна на Океана.

"Със сигурност ефектът бе почустван и на европейските пазари, където обемите останаха сравнително ниски, коментира анализаторът Майкъл Хюсън. – „Но все пак ураганът не е единствената причина за пониженията, слабите финансови резултати също оказаха влияние."

Рафинериите по Източното крайбрежие на Съединените щати също бяха засегнати от стихията. Много от тях преустановиха дейността си още преди бурята да удари бреговете на страната. Цените на американския лек суров петрол обаче останаха стабилни на нива от около 85 долара за барел. "Спадът на петрола бе изненада за много от пазарните участници, които очакваха бурята да засили опасенията за предлагането и в резултат на това да се повишат и цените, коментира Хюсън.- „Изглежда обаче, че инвеститорите са по-притеснени за слабото търсене в момента, както и за забавянето на икономическия растеж."

Икономическите последствия от урагана Санди тепърва ще бъдат изчислявани. По предварителни сметки обаче те ще възлязат на най-малко 10 милиарда долара. Колкото до капиталовите пазари, проучване на Bloomberg показва, че природните стихии по принцип не оказват кой знае колко негативно влияние върху борсовите индекси. Широкият индикатор S&P 500 се е повишавал средно с около 4 на сто за тримесечията след всеки от по-големите урагани през последните години.

fallback
fallback