fallback

Бизнес климатът в България се влошава

Предприемачите не очакват промяна в цените, показва анкета на НСИ.

29.10.2012 | 15:15

Стопанската конюнктура през октомври се влошава, според бизнеса в България, показва анкета на Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата през октомври 2012 се понижава с 2.7 пункта спрямо равнището си от септември.

Тази негативна визия се отразява и на взиманите от фирмените мениджъри краткосрочни и средносрочни решения.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността” намалява с 3.6 пункта в сравнение със септември, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност се оценява като намалена, а очакванията за следващите три месеца са по-умерени, показват данните на НСИ. Общата осигуреност на производството с поръчки не се променя въпреки известното намаление на поръчките от чужбина, като и очакванията за износ са по-резервирани в сравнение с изразените мнения преди три месеца.

Очаквания на промишлените предприемачи по отношение на продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в строителството” се понижава с 2.9 пункта поради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от "по-добро” към запазване на "същото”.

По отношение на продажните цени предвижданията на строителните предприемачи са те да останат без съществена промяна през следващите три месеца.

fallback
fallback