fallback

"Булгаргаз" ще тегли заем, за да се разплати с руснаците

Нямаме избор, задължени сме да осигурим непрекъснатост на доставките, обясни изпълнителният директор Димитър Гогов.

26.10.2012 | 14:25

Общественият доставчик "Булгаргаз" ще тегли заем, за да разплати стари задължения си към руската компания "Газпром", съобщи днес шефът на дружеството Димитър Гогов. Колко точно е сумата, Гогов не коментира. "Компанията няма избор и ще търси заем, тъй като съгласно лицензията, задължени сме да осигурим непрекъснатост на доставките".

Към момента общите загуби на компанията възлизат на 200 милиона лева, от тях 170 млн. дължат топлофикациите. Най-голям длъжник е столичната топлоцентрала – 134 млн., отчете Гогов.

Преговорите по новия договор с руснаците за доставка на природен газ са почти приключили, коментира Димитър Гогов, но не пожела да разкрие детайли, а само, че цените за доставките, които се очаква да влязат в сила от 1 януари догодина, ще бъдат такива, че ще е по-изгодно тогава да бъдат запълвани обеми в хранилището в Чирен.

Наскоро от Министерството на икономиката увериха шефовете на топлоцентралите, че новият договор ще бъде подписан до средата на другия месец. Единственото, което до момента е известно от изявление изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов, че страната ще настоява за нов шестгодишен договор.

fallback
fallback