Земеделци може връщат в двоен размер пари от Брюксел

Ведомството на Мирослав Найденов готви план срещу измамите с европейски средства.

25.10.2012 | 16:42
Земеделци може връщат  в двоен размер пари от Брюксел
Земеделци може връщат в двоен размер пари от Брюксел

Министерството на земеделието подготвя план срещу измамите с европейски средства. Ведомството на Мирослав Найденов предвижда сериозни санкции, като например измамниците да връщат получените от Брюксел пари в двоен размер или да загубят право да получават помощи за няколко години.

Повече подробности по мерките министърът ще представи идната седмица на среща с представители в сектора, съобщи за Bulgaria ON AIR председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. "Сигналите за злоупотреби в аграрния сектор са десетки, дори се стигна дотам, че в началото на 2009 бяха спрени субсидиите по всички оперативни програми заради измами и слаб вътрешен контрол. Страната ни загуби възможността да усвои милиони евро, които да се инвестират в икономиката ни и да я направят по-конкурентноспособна“.

Делото срещу бизнесмена Марио Николов, съдружникът му Людмил Стойков и още няколко души, подсъдими за източване на 7.5 милиона евро по програма САПАРД е един от най-фрапиращите случаи. През септември Софийският апелативен съд оправда подсъдимите.

Как ще действа системата за контрол и в какъв размер ще са санкциите вижте във видео файла.