fallback

БСК призова фирмите да оспорят такса смет в съда

Общините масово използват вратичка в Закона за местните данъци и такси според Божидар Данев.

23.10.2012 | 17:02

Българската стопанска камара призова бизнеса и гражданите да оспорят в съда всички общински наредби, които определят таксата за битови отпадъци.

В Закона за местните данъци и такси е посочено ясно, че размерът на таксата се определя според количеството. Общините обаче масово използват вратичка в закона, която позволява при невъзможност да се определи количеството на отпадъка, таксата може да се изчислява пропорционално върху основа, определена от Общинския съвет, обясни днес на пресконференция изпълнителният председател на камарата Божидар Данев. "В повечето европейски държави проблемът вече разрешен с поставянето на контейнери за измерване на боклука от  блоковете".

Според същия закон, общините са задължени да измерват и отчитат в Националния статистически институт количествата отпадъци, които са събрани и депонирани. Именно oт статистическата база се определя и таксата, която общините дължат за депониране. "Защо кметовете продължават да я определят на база данъчна оценка на имотите и стойност на активите, след като измерват и отчитат количествата образувани и депонирани битови отпадъци?", попита Данев.

Заради редица подобни нерешени проблеми, българинът все още не притежава културата да изхвърля разделно битовите отпадъци, смятат от Стопанската камара.

fallback
fallback