fallback

Безработните младежи стрували на бюджета към 3 млрд. лева за 2011

Последиците от "изгубеното поколение" са не само икономически, отчита европейска фондация.

22.10.2012 | 14:01

Младите българи, които не работят и не учат по различни причини, са стрували на държавата  близо три милиарда лева през 2011, се казва в доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound). Авторите на изследването определят групата "обезкуражени млади хора", а в страната такива били 24.6% на възраст между 15 и 29 години.

"Последиците от изгубеното поколение са не само икономически, а и социални – има риск младите да се откажат от участие при взимането на важни решения в обществото, като гласуване или участие в политиката например, посочва документът, който ще бъде обсъден днес нашироко по време на среща в Кипър.

Младите хора са твърде разнородна група, като най-голям дял имат безработните със заболявания или увреждания, както и тези, които полагат грижи за други хора. Макар и по-малка група, но има и младежи, които по принцип не търсят работа, пише още изследването. За целия Европейски съюз безработните младежи наброяват 14 млн. и струват общо 153 млрд. евро годишно, което е близо 1.2% от БВП на съюза.

fallback
fallback