fallback

Строежът на "Набуко" в България може да започне януари

От Брюксел потвърдили пред Борисов, че "Южен поток" е приоритетен.

20.10.2012 | 14:26

Строежът на газопровода "Южен поток" в България трябва да започне през ноември, а на "Набуко" – през януари, разкри Бойко Борисов и очаква ключовите енергийни проекти с Москва да бъдат обсъдени на среща в София с президента Владимир Путин. От Кремъл обаче на няколко пъти казаха, че такава не е планирана за 9 ноевмри. От изказване на премиера по националната телевизия става ясно, че се надява руският държавен глава да намери място в графика си за посещение в България, иначе Борисов нямало да участва в енергийните преговори.  

Българският премиер е поставил ключовите проекти и на вниманието на енергийната общност в Европа по време на конференция във Виена миналата седмица. Самият комисар по енергетика Гюнтер Йотингер е потвърдил, че "Южен поток" е приоритет на Европейския съюз, както "Северен поток", също така нямали нищо против и "Набуко" като допълнителен източник на газ от Азербайджан.

През лятото акционерите от международния консорциум за "Набуко" (OMV, FGSZ, Transgaz, Български енергиен холдинг, Botas и RWE) решиха да се съкрати тройно маршрутът на газопровода до Европа. Трасето ще бъде с дължина 1300 километра, а не 3900. Новият вариант, наречен "Набуко-Запад", ще транспортира газ от Каспийско море през българо-турската граница, прекосяващ България, Румъния, Унгария, до Баумгартен в източна Австрия. Прогнозите са, че първите количества газ ще потекат за Стария континент през 2017.  

fallback
fallback