Добрев смята да даде предшественика си на прокуратурата

Енергийният министър щял да търси начини да прекрати концесия, разрешена от Трайков.

19.10.2012 | 17:27
Добрев смята да даде предшественика си на прокуратурата

Енергийният министър Делян Добрев смята да прекрати концесията на дружеството "Ледербел БГ" за проучване на нефт и газ в Черно море, дадена от Трайчо Трайков. Възможно е бившият министър и дружеството да бъдат дадени на Прокуратурата, разкри днес Добрев пред журналисти на форум на Минно-геоложкия институт. "Дружеството няма никакъв опит в проучването, а към момента на получаване на лиценза за дейност е декларирало едва 5 хиляди лева капитал".

Делян Добрев заяви, че ще търси начин да прекрати конкурса и да обяви друг, с който да привлече най-големите компании в света. Коментар вижте във видео файла.

Държавната финансова инспекция също започва проверка на концесията. От правителствена стенограма става ясно, че в Министерството на финансите са постъпили няколко сигнала за допуснати нарушения още при провеждането на конкурса.

В края на януари 2011, след продължил повече от година конкурс, кабинетът разреши на "Ледербел БГ" да проучва за находища в блок "Блок 1-14". Решението предизвика остри протести от страна на Общинския съвет в Приморско заради намерението на концесионера да извършва дълбоководно сондиране.