Българският бизнес отделя най-малко пари за обучение на персонала

България обаче има сравнително добри позиции по отношение на равенство на шансовете на мъже и жени на пазара на труда.

19.10.2012 | 09:56
Българският бизнес отделя най-малко пари за обучение на персонала

Фирмите в България отделят най-малко пари за обучение на персонала, сочи изследване за качеството на пазара на труда в 11 европейски държави, предаде БНР.

“Оптималното използване на работната сила ще доведе до по-големи заплати. В новия свят на труда, в който населението застарява, а работещите намаляват, важна роля имат и иновациите на работното място. Най-често те са свързани с успех в технологичен план”, пише в изследването.

Партньор по проекта е от българска страна е бил Институтът за изследване на обществата и знанието към БАН. "Ако погледнете европейската статистика, България има едни от най-малките проценти в Европа на хора, които въобще се обучават в компаниите. Тези обучения, които се реализират са свързани с малки часове, с малки бюджети", отбеляза експертът от БАН Васил Киров.

Според него България обаче има сравнително добри позиции по отношение на равенство на шансовете на мъже и жени на пазара на труда, в много случай и на баланс между професионален живот и личен живот, по отношение на някои схеми за работно време.