Еврозоната с банков съюз

ЕЦБ ще контролира 6000 банки. Механизмът трябва да стартира до края на 2013.

19.10.2012 | 08:26
Еврозоната с банков съюз

Лидерите на страните от Еврозоната постигнаха съгласие за банков съюз, предадоха световните агенции. Според договорките, Европейската централна банка ще упражнява надзор над общо 6 000 банки - ключов етап в стратегията за излизане от кризата. Процесът ще започне да действа до края 2013. До началото на следващата година трябва да бъде постигнато съгласие по законодателната рамка,  работата по оперативното му прилагане ще продължи през цялата 2013, става ясно от заключенията на Европейския съвет.

Решението е компромис между позициите на Франция и Германия. Париж настояваше за „супер“ надзор възможно най-бързо, а Берлин - за поетапен процес. Планът за банков съюз е изправен пред правни затруднения, защото ще даде повече власт на ЕЦБ за сметка на националните банки, коментират експерти. Има и спекулации, че това може да доведе до промени в договора за ЕС.

Целта на механизма е да предотврати банковите кризи да прерастват в дългова криза. От него е заинтересована пряко Испания, която трябва да подсили банковия си сектор.  За това Мадрид получи кредитна линия от 100 млрд. евро. След постигнатия компромиси обаче, страната няма да може да се възползва бързо от възможностите за пряка рекапитализация.

Страните, които не са в еврозоната, ще получават информация за надзорната система.

Срещата на върха се проведе в момент, когато десетки хиляди гърци са излезли по улиците, за да протестират срещу предните икономии, заложени в бюджета.