Икономисти предложиха алтернативен бюджет с по-ниски данъци

Разходите могат да се намалят с 2 млрд. лева без вреда върху растежа, смятат от Института за пазарна икономика.

18.10.2012 | 18:27
Икономисти предложиха алтернативен бюджет с по-ниски данъци

Разходите в бюджета за следващата година е възможно да бъдат намалени с около 2 милиарда лева чрез намаляване на опредени данъци и  смели реформи, смятат от Института за пазарна икономика. Икономическият растеж е възможен чрез създаване на работни места и балансиран бюджет, стана ясно от алтернативния бюджет на експертите от института.

Икономистите от ИПИ предлага през следващата година да бъде премахнат данък дивидент, който в момента е 5%, да бъде намален от 15 на 10% данъкът за едноличните търговци, да бъдат отменени данъци като този върху наследството и други. Допълнителни средства могат да бъдат спестени чрез намаляване с 25% на заложените субсидии, основно такива за земеделие и железопътен транспорт.

Премахването на определени данъчни преференции също може да доведе до повече пари в държавната хазна. От Института за пазарна икономика  дават за пример необлагането на ваучерите за храна, от което в бюджета не влизат около 200 милиона лева.

Икономистите предлагат още пенсиите да бъдат индексирани според данъчните приходи, а работещите да имат избор да се осигуряват в НОИ или в лична спестовна сметка.

По отношение на здравната реформа от ИПИ предлагат 2%  от средствата в НЗОК да бъдат разпределяни към избран от здравноосигуряващия се частен здравен фонд.

Подробности по темата ще сподели в предаването Денят ON AIR  изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова.