fallback

Игралната индустрия се е свила с 42% за последните три години

„Черният“ списък на сайтовете за онлайн залагания ще е готов до март 2013.

15.10.2012 | 15:44 Автор: Ралица Пейчева

Повече от 100 игрални зали и казина в България са затворили врати през последната една година, твърдят представители на хазартния бранш. Над 10 000 съоръжения са били изтеглени от експлоатация, заради новите изисквания в Закона за хазарта. Индустрията в страната се свива с около 42% за последните три години, показва анализ на Българската игрална асоциация.  

Приходите за хазната от игрите на щастието за 2011 са над 120 млн. лева, но те са с около 2.5% по-малко, отколкото през 2010, поясни Ангел Ирибозов, председател на асоциацията. Според него само няколко месеца след въвеждането на пълната забрана за пушене на обществени места, компаниите в бранша са загубили над 20% приходите си.

До края на годината трябва да влязат в сила всички подзаконови нормативни актове, с които ще се финализира регулацията на сектора, обясни пред журналисти Калоян Кръстев, председател на Държавната комисия по хазарт (ДКХ).

Комисията ще е готова с „черен“ списък на сайтовете за онлайн залагания, които нямат необходимия български лиценз до март 2013, увери Кръстев. До момента само две фирми от Малта са подали заявления, но тъй като все още нормативната уредба не е готова, те ще получат нужните разрешителни най-рано през ноември, обясниха от ДКХ.

„Трябва да се обсъдят различни варианти за облагане на печалбите от хазарт“, така Калоян Кръстев коментира думите на финансовия министър Симеон Дянков, че се планира и приходите на гражданите от игри на късмета също да станат обект на данъчно третиране.

„Може да има диференцирана ставка или да се облагат само печалбите над определен праг. Възможно е и да не се облага цялата печалба, а да се приспадат направените от играчите разходи по време на залаганията“, обясни председателят на ДКХ.

Според Ангел Ирибозов облагането на целите суми от печалби ще е убийствено за индустрията, а ефектът от подобна мярка ще изрази в отлив на играчи, които ще предпочетат да залагат в сивия сектор. Същото предположение направи и Хелмут Кафка, Вицепрезидент на Европейката федерация на игралната индустрия.

Тазгодишното пето юбилейно издание на БЕГЕ Експо ще се проведе от 16 до 18 октомври в Интер Експо Център - София. Изложението събира над 3000 професионалисти от над 15 страни от целия свят.

fallback
fallback