fallback

Проекти по "Регионално развитие" може да бъдат прекратени

Обмисляме общините да заменят рисковите проекти с други, за които има готовност, обяви Павлова.

15.10.2012 | 15:28

Регионалното министерство може да прекрати близо 600 договора по оперативна програма "Регионално развитие", тъй като има опасност въобще да не бъдат изпълнени, съобщи днес в Пловдив ресорният министър Лиляна Павлова.

Екип от експерти на министерството започват от ноември срещи, за да се направи преценка дали да продължат проектите или да бъдат заменени с други, за които има готовност.

Сред най-рисковите проекти са тези за модернизиране болници. Държавата още миналата година е одобрила и предоставила по програмата 140 млн. лева за ремонт на болници и за доставка на ново модерно оборудване. Резултатите показват, че от 31 кандидатствали общини само една е провела търг.  В социалната и туристическата сфери също се забелязвало забавяне.

До края на годината с Брюксел ще бъдат договорени три милиарда лева парите по "Регионално развитие". Остава обаче по-голямото предизвикателство – разплащането, което към септември е над 990 милиона лева. До две-три години след договарянето на проектите, средствата трябва да бъдат разплатени, прогнозира регионалният министър.

fallback
fallback